Symbolizuje identitu Španielov. Zelenú krv, ktorá prúdi v žilách rodín z generácie na generáciu. Španielsko si svoje celosvetové prvenstvo v produkcii a vo vývoze zeleného zlata alebo „oro verde“ drží už desaťročia. Aj v čase príchodu neporaziteľných nepriateľov.
Stačí nasadnúť na bicykel, skúter, do auta alebo do vlaku a preskúmať zopár polí na juhu Španielska. Pri pohľade na suchú zem dodávajú smaragdové stromy krajine aspoň kúsok zelenej.
Čo je to zelené zlato?
Okrem vejárov, flamenco šiat, opražených orieškov a vína zapĺňa regály obchodov na španielskych letiskách aj zelené zlato. Uchovávajú ho väčšinou v tmavých 500 ml fľašiach z hnedého skla s nápisom Aceite de oliva, Virgen extra ecológico. Španieli za zelené zlato nepovažujú smaragdové drahokamy, ale olivový olej.
Je pre nich viac ako len obyčajná prísada stredomorskej kuchyne a prírodnej medicíny. Zelenkastá farba októbrových olív, z ktorých prezývka pochádza, je motorom miestnej ekonomiky.
Svetové zelené prvenstvo
Viac ako polovica svetovej produkcie olivového oleja je v rukách Španielov. V každej druhej domácnosti sa nachádza aspoň jedna jeho kvapka. No nie každý olej je rovnaký, len v Španielsku existuje viac ako 262 odrôd olív. Najviac sa ich urodí na juhu v Andalúzii v provinciách Jaén, Córdoba, Sevilla alebo Malaga. Olivovníky svoje korene zapustili predovšetkým v oblasti Stredozemného mora. Ďalšími dvoma najväčšími producentmi sú Taliansko a Grécko. Za Španielmi však značne zaostávajú.
Kto sú hlavní nepriatelia olív?
Čím ďalej tým viac začínajú olivovníky preukazovať svoju zraniteľnosť. Mnohé olivové háje v uplynulých rokoch začínajú vysychať. Úroda klesá a stávajú sa tak drahšou komoditou. Sú za tým extrémne teploty, nízke zrážky a nepriaznivé poveternostné podmienky.
Odkiaľ podchádza najlepší olivový olej?
Rozoznať domov a pôvod oleja zostáva aj pre samotných Španielov náročné. Medzinárodný inštitút pre olivový olej však má svojich favoritov. Najlepší olivový olej sa údajne rodí v autonómnych spoločenstvách Andalúzia a Extremadura.
Odbalila som ho ako každý iný a jemne ním pokvapkala listový šalát. Na pohľad vyzeral rovnako ako predošlé olivové oleje. Jeho chuť však bola iná – horkastá, no napodiv príjemná. Chyba však nebola v ňom, ale všetkých tých predchádzajúcich. Kvalita a čerstvosť je synonymom jemnej horkosti, ktorú v sebe skrýva aj táto skorá októbrová úroda.